środa, 8 czerwca 2016

GROCH ZWYCZAJNY czy NIEZWYKŁY CUD NATURY ???



GROCH   ZWYCZAJNY   czy   NIEZWYKŁY  CUD  NATURY  ???




            Archeolodzy ze Słoweni, w 2011roku, odnaleźni skamnieniałe ziarnka grochu w osadzie datowanej na 3100r. p.n.e. Z całą pewnością , można więc stwierdzić, że ludzie jedli groch już od stuleci.
            Jednak dopiero niedawno naukowcy odkryli w nim substancje czynne odpowiedzialne za działania prozdrowotne.

            W 2009r w Meksyku naukowcy udowodnili, że ludzie spożywający codziennie nawet niewielkie dawki kumestrolu (ppolifenolu, silnego przeciwutleniacza) zapadają na raka żołądka o połowę rzadziej niż inni !!!
            Już 1/4 szklanki grochu odpowiada dawce kumestrolu potrzebnego do uzyskania tego efektu!




Groch ma unikalne właściwości odżywcze. 
           Zawiera między innymi cztery saponiny, które można znaleźć także w niektórych innych warzywach i owocach, ale w grochu jest ich najwięcej (są to : pismusaponiny I i II oraz pisomosides A i B ).
           Już w 2001r. naukowcy z Japoni odkryli, że mają one silne działanie przeciwzapalne.

           Groch zawiera też duże ilości błonnika, dzięki czemu poprawia perlistykę jelit i trawienie.

Wadą jest to że powoduje wzdęcia. 
Aby to złagodzić do gotowania grochu należy dodać czosnku

Zawiera też izoflawony chroniące nasze komórki przed uszkodzeniami.


            Badacze z USA po trwających cztery i pół roku badaniach, w czasie których analizowali zdrowie 64227 kobiet, dowiedli w 2008r. że regularnie jadanie grochu obniża ryzyko cukrzycy o 38%.
Groch zawiera także duże ilości bardzo zdrowego dla serca kwasu gama-linolenowego (z grupy kwasów tłuszczowych omega -3 . Połączenie tego kwasu z substancjami opisanymi powyżej sprawia, że osoby jadające groch i inne rośliny strączkowe cztery razy w tygodniu zapadają na chorobę wieńcową o 21% rzadziej niż inne (wg. badań w 2001r. z Nowego Orleanu).

            Groch zawiera także dużą ilość pierwiastka śladowego - molibdenu (pół szkalnki gotowanego grochu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie). Niedobór molibdenu sprzyja nadwrażliwości na siarczyny, (dodawane do wielu pokarmów środki konserwujące ), która powoduje bóle głowy i przyspiesza tętno.




NAJNOWSZE BADANIA WYKAZUJĄ,
 ŻE BIAŁKO ROŚLINNE 
JEST DOSKONAŁE DLA CZŁOWIEKA !!!

              Badania z Ottawy z 2012r., dowodzą, że hydrolizat białka z nasion grochu działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Wcześniej badania na szczurach wykazały, że podobny koncentrat z grochu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

              Białko występujące w grochu powinno być stosowane w naszej diecie. Ludzki organizm trawi je wolno - co daje poczucie sytości.

              Suszony groch po ugotowaniu może być doskonałym pożywieniem dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Groch łuskany

              W 2003r. naukowcy z Getyngi badali poziom glukozy we krwi i reakcję insulinową diabetyków po zjedzeniu potrawy zawierającej ziemniaki albo gotowany groch.
              Okazało się że badani po zjedzeniu grochu mieli niemal o jedną trzecią niższy poziom cukru we krwi ( co oznacza także że ich organizmowy potrzebowały mniej insuliny, aby tę glukozę rozłożyć ).
              Uczeni doszli do wniosku, że groch jest zdrowszym dla cukrzyków odpowiednikiem pokarmów bogatych w węglowodany - na przykład od ziemniaków.

Diabetycy liczący spożywane węglowodany mogą pominąć nawet dwie trzecie węglowodanów wchodzących w skład grochu, bo zawarty w nim błonnik spowalnia uwalnianie glukozy do krwi i jej wchłanianie.



JEDZMY  GROCH !!! 
Najlepiej świeży. Ale można też mrożony, suszony czy konserwowy.

NIECH STANIE się stałym składnikiem Twojego jadłospisu.
Nie zapominaj też o innych warzywach strączkowych - jadaj je najlepiej kilka razy w tygodniu.

DLA CZŁOWIEKA DOBRE JEST TO, CO STWORZYŁA DLA NIEGO NATURA !



PRZECIWSKAZANIE !!!
Groch nie jest polecany osobom o podwyższonej wartości kwasu moczowego, u których występuje niebezpieczeństwo podagry.

Jako alternatywę, polecany jest wtedy groch włoski ( CIECIORKA )




Żródło : Niezwykłe Lecznicze Dary Natury
Pierwsze polskie wydanie - 2014;  Wydawca : Tarsago Polska Sp. z o.o.;  sklep: sklep.digest.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz