GROCH ZWYCZAJNY czy NIEZWYKŁY CUD NATURY ???
Archeolodzy ze Słoweni, w 2011roku, odnaleźni skamnieniałe ziarnka grochu w osadzie datowanej na 3100r. p.n.e. Z całą pewnością , można więc stwierdzić, że ludzie jedli groch już od stuleci.
Jednak dopiero niedawno naukowcy odkryli w nim substancje czynne odpowiedzialne za działania prozdrowotne.
W 2009r w Meksyku naukowcy udowodnili, że ludzie spożywający codziennie nawet niewielkie dawki kumestrolu (ppolifenolu, silnego przeciwutleniacza) zapadają na raka żołądka o połowę rzadziej niż inni !!!
Już 1/4 szklanki grochu odpowiada dawce kumestrolu potrzebnego do uzyskania tego efektu!
Groch ma unikalne właściwości odżywcze.
Zawiera między innymi cztery saponiny, które można znaleźć także w niektórych innych warzywach i owocach, ale w grochu jest ich najwięcej (są to : pismusaponiny I i II oraz pisomosides A i B ).
Już w 2001r. naukowcy z Japoni odkryli, że mają one silne działanie przeciwzapalne.
Groch zawiera też duże ilości błonnika, dzięki czemu poprawia perlistykę jelit i trawienie.
Wadą jest to że powoduje wzdęcia.
Aby to złagodzić do gotowania grochu należy dodać czosnku
Zawiera też izoflawony chroniące nasze komórki przed uszkodzeniami.
Badacze z USA po trwających cztery i pół roku badaniach, w czasie których analizowali zdrowie 64227 kobiet, dowiedli w 2008r. że regularnie jadanie grochu obniża ryzyko cukrzycy o 38%.
Groch zawiera także duże ilości bardzo zdrowego dla serca kwasu gama-linolenowego (z grupy kwasów tłuszczowych omega -3 . Połączenie tego kwasu z substancjami opisanymi powyżej sprawia, że osoby jadające groch i inne rośliny strączkowe cztery razy w tygodniu zapadają na chorobę wieńcową o 21% rzadziej niż inne (wg. badań w 2001r. z Nowego Orleanu).
Groch zawiera także dużą ilość pierwiastka śladowego - molibdenu (pół szkalnki gotowanego grochu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie). Niedobór molibdenu sprzyja nadwrażliwości na siarczyny, (dodawane do wielu pokarmów środki konserwujące ), która powoduje bóle głowy i przyspiesza tętno.
NAJNOWSZE BADANIA WYKAZUJĄ,
ŻE BIAŁKO ROŚLINNE
JEST DOSKONAŁE DLA CZŁOWIEKA !!!
Badania z Ottawy z 2012r., dowodzą, że hydrolizat białka z nasion grochu działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Wcześniej badania na szczurach wykazały, że podobny koncentrat z grochu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Białko występujące w grochu powinno być stosowane w naszej diecie. Ludzki organizm trawi je wolno - co daje poczucie sytości.
Suszony groch po ugotowaniu może być doskonałym pożywieniem dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Groch łuskany
W 2003r. naukowcy z Getyngi badali poziom glukozy we krwi i reakcję insulinową diabetyków po zjedzeniu potrawy zawierającej ziemniaki albo gotowany groch.
Okazało się że badani po zjedzeniu grochu mieli niemal o jedną trzecią niższy poziom cukru we krwi ( co oznacza także że ich organizmowy potrzebowały mniej insuliny, aby tę glukozę rozłożyć ).
Uczeni doszli do wniosku, że groch jest zdrowszym dla cukrzyków odpowiednikiem pokarmów bogatych w węglowodany - na przykład od ziemniaków.
Diabetycy liczący spożywane węglowodany mogą pominąć nawet dwie trzecie węglowodanów wchodzących w skład grochu, bo zawarty w nim błonnik spowalnia uwalnianie glukozy do krwi i jej wchłanianie.
JEDZMY GROCH !!!
Najlepiej świeży. Ale można też mrożony, suszony czy konserwowy.
NIECH STANIE się stałym składnikiem Twojego jadłospisu.
Nie zapominaj też o innych warzywach strączkowych - jadaj je najlepiej kilka razy w tygodniu.
DLA CZŁOWIEKA DOBRE JEST TO, CO STWORZYŁA DLA NIEGO NATURA !
PRZECIWSKAZANIE !!!
Groch nie jest polecany osobom o podwyższonej wartości kwasu moczowego, u których występuje niebezpieczeństwo podagry.Jako alternatywę, polecany jest wtedy groch włoski ( CIECIORKA )
Żródło : Niezwykłe Lecznicze Dary Natury
Pierwsze polskie wydanie - 2014; Wydawca : Tarsago Polska Sp. z o.o.; sklep: sklep.digest.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz