wtorek, 26 września 2017

Naturalnie zdrowe zupy bez dodatków


Naturalnie?!  Smaczne, zdrowe-polskie zupy kolorowe.



My Polacy uwielbiamy  zupy!?
Naturalnie że tak! :)
Rosół, pomidorowa, ogórkowa , grochówka.....mniam....
Kto  odmówi talerza ciepłej zupy w pochmurne jesienne popołudnie?
Wrześniowym wtorek, pogoda nas nie rozpieszcza  a w domu rozgrzewająca i pachnąca zupa .
Z własnego doświadczenia  z przyjemnością po ciężkim dniu pracy wcinam pyszną zupkę.
Naturalnie naturalna zupka to podstawa!

Jednak czy zupy, które gotujemy są zawsze naturalne???



To co dodajemy do zupy- tzw. wegety lub jarzynki i kostki rosołowe  kryją w sobie wiele niezdrowych składników.

Nienaturalne składniki jarzynek i kostek :
  • tłuszcz roślinny,
  • substancje wzmacniające smak i zapach : inozynian disodowy, glutaminian sodu, guanylan disodowy;
  • sól w ilości nieokreślonej;
  • ekstrakt drożdżowy;
  • barwniki;
  • ekstrakt z mięsa kurzego lub wołowego;
  • karmel amoniakalny.   
Najbardziej szkodliwym składnikiem  niezdrowych jarzynek jest glutaminian sodu E261.

"Witamina E261" wpływa na występowanie otyłości u dzieci oraz dorosłych, podwyższa ciśnienie krwi, odpowiada za nadmierne spożywanie tym samym prowadzi do problemów żołądkowych. Emugulator kwasowości zaburza pracę hormonów jak również przyczynia się do uszkodzenia siatkówki.

Zapewne wyżej podane informacje nie zachęcają do gotowania zdrowych zup!

A zatem trzeba będzie poszukać czegoś, co pozwoli nam zajadać się pysznymi polskimi zupami.

Co warto wiedzieć o tzw. naturalnej jarzynce?
Jakiej zdrowej wersji możemy używać?
I czy istnieje taki produkt, który nie zaszkodzi zarówno najmłodszym jak i najstarszym.

Wszystko po kolei.

W Polsce od niedawna pojawiły się produkty, które możemy uznać za smaczne,naturalne i przede wszystkim  zdrowe.Nie zawierają niezdrowych i nienaturalnych składników, które mogłby zaszkodzić dziecku lub osobom chorującym. Wszystkie mieszanki do zup, które nie zawierają soli oraz wzmacniaczy smaku powinny zastąpić niezdrowe "wegety".Warto zwracać uwagę na zawartośc kurkumy, która nadaje żółty kolor potrawom oraz zupom.

Ciekawym pomysłem jest produkt o nazwie "Łasuch -bez soli i cukru" przyprawa do zup i sosów.

Łasuch  w swoim składzie zawiera: marchew, naturalny wyciąg z ziemniaka- maltdekstryna, por płatek, cebula,pasternak,kurkuma,lubczyk korzeń oraz lubczyk liść.
Jest to produkt polskiego producenta.

Warto jeść  naturalne zupy ponieważ:
  • rozgrzewają,
  • niska kaloryczność,
  • dostarczenie składników odżywczych,
  • łatwe w przygotowaniu,
  • wszyscy lubią zupy!
A teraz ruszam do kuchni ugotować pyszną i zdrową zupkę, prawdopodobnie rosołek.
Smacznego!

Zapraszam na film :  Jak zrobić zdrową zupkę ?!?






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz