środa, 15 czerwca 2016

POMIDOR ZWYCZAJNY - dlaczego nie jeść z ogórkiem ? i nie tylko ...




                               Pomidor zwyczajnypomidor jadalny (Lycopersicon esculentum Mill.)  gatunek rośliny z rodziny psiankowatych

Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej.   
Do Europy dotarł po 1492 roku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.




Pomidor jest rośliną chętnie uprawianą przez ogrodników i farmerów. 

Jego jadalną częścią są tylko owoce, które w zależności od odmiany mogą mieć różne wielkości 
( od 2 cm do ponad 10 cm średnicy ) i kształty (kuliste, przypominające śliwkę lub gruszkę, żebrowane, podobne do papryki, wydłużone ) czy nawet kolory ( głównie czerwone, ale są już tzw. malinowe, pomarańczowe, żółte, zielone czy czarne ). 


Zbiór pomidorów naturalnych występuje zazwyczaj w lipcu. 
Owoce dojrzałe możemy przechowywać do 7 dni, w temperaturze 8-12 stopni C. 

NIE NALEŻY pomidorów przechowywać w lodówce, bo może to spowodować ich przemrożenie 
( temp. poniżej 7 stopni C nie sprzyja pomidorom ).



Jakie wartości odżywcze posiadają pomidory ?


WARTOŚCI ODŻYWCZE  (w 100g) - średni pomidor to ok. 180g
Wartość energetyczna - 18 kcal
 Białko - 0,88 g
Tłuszcz - 0,22g
Węglowodany - 3,89 g ( w tym cukry proste 2,63 g )
Błonnik - 1,2 g


Witaminy 

Tiamina
Ryboflawina
Niacyna
Witamina B6
Kwas foliowy
Witamina A
Witamina E
Witamina K
Witamina C


Minerały

Wapń
Żelazo
Brom
Magnez
Fosfor
Potas
Sód
Cynk



Jakie właściwości lecznicze posiadają pomidory ?



Pomidory zawierają likopen - organiczny związek o działaniu przeciwutleniającym. 
Co siekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu.

Jako przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia się, neutrlizując wolne rodniki.
Jedzenie systematyczne pomidorów wyraźnie zmniejsza także ryzyko zawału.


Zawarty w pomidorach kwas, w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów.

Poziom cholesterolu obniżają zaś zawarte w pomidorach pektyny.


Za co kochamy POMIDORY ?



REGULARNIE jedzący pomidory panowie są o 34% mniej narażeni na rozwój raka prostaty. 
U kobiet są prowadzone badania dowodzące, że likopen mniejsza ryzyko raka szyjki macicy.



Pomidory mają działanie moczopędne. 
Dzięki temu obniżają ciśnienie krwi. 
Duża zawartość potasu wpływa też korzystnie na pracę serca.



Pomidory poprawiają odporność, dzięki dużej zawartości witaminy C.




NIE NALEŻY ŁĄCZYĆ ICH Z OGÓRKAMI surowymi w sałatkach i potrawach, 

gdyż surowe ogórki zawierają enzym niszczący witaminę C.




Pomidory wspomagają trawienie. Regulują pracę układu pokarmowego .

Poprawiają pracę układu nerwowego ze względu na zawartość bromu


Zawarty w pomidorach likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Należy jeść je regularnie, aby zapewnić sobie naturalną ochronę przeciwsłoneczną.



Pomidory mają właściwości upiększające. Nawilżają skóre i działają przeciwzmarszczkowo.



POMAGAJĄ W WALCE Z NADWAGĄ. !!!

Należą do warzyw bogatych w wodę (94%), dlatego doskonale w naturalny sposób gaszą pragnienie.



Wykorzystano materiały z Wikipedii oraz artykuł z miesięcznika ZDROWIE.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz