NIEPOSPOLITE DZIAŁANIE
- CZOSNEK POSPOLITY
- CZOSNEK POSPOLITY
Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny – gatunek byliny należący do rodziny amarylkowatych.
Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą
znaną zwykle tylko pod nazwą rodzajową, jako czosnek
Już w starożytności czosnek uchodził za roślinę leczniczą. Papirus sprzed 3500 lat, który jest jednym z najstarszych tekstów o medycynie na świecie wymienia go 22 razy.
Starożytni Grecy uważali, że czosnek dodaje siły i odwagi, dlatego zaopatrywali w niego żołnierzy idących n wojnę lub uczestniczących w igrzyskach.
Według Talmudu - wzmacniał pożądanie i wydajność seksualną.
Culpeper - brytyjski zielarz, pisał w swym dziele z 1652r, że czosnek leczy wrzody i uzdrawia ludzi pokąszonych przez węże i pająki.
Podczas epidemi czarnej ospy w latach 1348-50 podawano go aby wzmacniał odporność.
Według tradycyjnej medycyny indiańskiej miał zapobiegać rakowi żołądka.
Istnieje jeszcze wiele innych historycznych przykładów.
CZOSNEK jest bezwonny, dopóki się go nie przekroi, potrze lub nie zgniecie. Wewnątrz ząbka tworzy się wtedy reakcja enzymu allinazy z alliną i powstaje allicyna o charakterystycznym zapachu. Jeszcze do niedawna to ją uważano za źródło leczniczych właściwości czosnku. Dziś już wiemy, że allicyna rozpada się i powstają siarczki i to one po zjedzeniu neutralizują obecne w organizmie szkodliwe wolne rodniki.
Brytyjeskie Centrum Badań przeprowadziło nad czosnkiem w 2001r badania, w których grupa ochotników przez 3 miesiące przyjmowała suplement diety zawierający wyciąg z czosnku. Uczestnicy badania zapadali na przeziębienia trzykrotnie rzadziej niż osoby, które w tym czasie przyjmowały placebo.
Kolejne badania także potwierdziły tezę, że czosnek pomaga zapobiegać rozwojowi nowotworów. W 1994r ogłoszono wyniki badań, podczas których naukowcy przez 5 lat analizowali 41387 kobiet, pytając między innymi o spożywanie 127 produktów spożywczych. Badane jedzące przynajmniej raz w tygodniu czosnek o 35% rzadziej zapadały na raka okrężnicy.
Trzynaście lat później, naukowiec z Australii przeanalizował wyniki 20 różnych badań dotyczących czosnku i doszedł do wniosku, że jedzenie dużych ilości czosnku może działać profilaktycznie przy zapobieganiu raka jelita.
Również 11 różnych badań labolatoryjnych potwierdziło, że czosnek blokuje wzrost komórek nowotworowych, przyspiesza ich śmierć, wzmacnia działanie zwalczających raka enzymów i blokuje działanie tych które przyspieszają rozwój guza.
Autorzy tych badań sądzą, że czosnek może spowolnić lub zatrzymać rozwój raka prostaty, żołądka i pęcherza.
Profesor Karin Ried z Australi twierdzi, że każdy regularnie jedzący czosnek może obniżyć ryzyko śmierci na choroby związane z nadciśnieniem o 8 - 20 %.
Materiały zaczęrpnięte z książki : Dary Natury Wydanej przez Tarsago Polska Sp. z o.o.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz