wtorek, 21 czerwca 2016

ARBUZY - jeść czy nie jeść z pestkami na diecie ... ???


ARBUZ  
jeść czy nie jeść z pestkami i na diecie ... ? 




ARBUZ zwyczajny - zwany także kawonem - gatunek rośliny z rodziny dyniowatych.
Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko. 
Jako gatunek uprawny został rozpowszechniony w wielu innych regionach świata o ciepłym klimacie.




ARBUZ - składa się w 92% z wody. 
Jest idealnym, niskokalorycznym owocem gaszącym pragnienie. 

100g arbuza zawiera 34 kcal. 

Jest bogaty w witaminy : C, E, K, A, B6 oraz minerały : wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas. 



Arbuzy przyspieszają przemianę materii i wspomagają pracę układu pokarmowego.
Dzięki właściwościom moczopędnym są wskazane dla osób z problemami nerek.

Osoby mające kłopoty z nadciśnieniem powinny do diety włączyć arbuza, ponieważ owoce te rozszerzają naczynia krwionośne.

Dlaczego nie warto wyjmować pestek z arbuza ?

Według artykułu który ukazał się na onecie, ( wyniki badań można przeczytać na oficjalnej stronie dziennika internetowego Internacional Research Journal of Pharmacy ),  naukowcy odkryli, że pestki arbuza pomagają wyleczyć infekcje grzybicze, bakteryjne, a także choroby skóry, układu pokarmowego i oddechowego.

Regularne jedzenie pestek arbuza może pomóc wyleczyć nawet chorobę wrzodową.

Ich spożywanie wg. badających nie niesie za sobą skutków ubocznych.

Pestki mają też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Dzięki obecności kukurborycyny wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.

Spożywanie arbuzowych nasion pomaga też pozbyć się zaparć.


 Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto jadać pestki z arbuza - 
tłuszcz a właściwie NNKT, 
które zawierają zwiększa przyswajalność likopenu,
 którego w arbuzie znajdziemy pod dostatkiem. 


Jest tylko JEDEN MINUS - nasiona arbuza SĄ KALORYCZNE
(100g  zawiera ponad 500 kcal).



Jak ze wszystkim więc wskazany jest zdrowy rozsądek i UMIAR !!! :)


PRZECIWSKAZANIA

Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny = 75.

Nie powinien więc być jedzony przez cukrzyków, 
dlatego, iż bardzo szybko zwiększa poziom glukozy we krwi wywołując skoki glukozy.






 Piśmiennictwo:  Materiały własne, Wikipedia, internet,
  Link do artykułu na onet.pl :http://kobieta.onet.pl/zdrowie/nie-uwierzysz-jakie-wlasciwosci-maja-pestki-arbuza-juz-nigdy-nie-wyrzucisz-ich-do/4pbjle

2 komentarze: