czwartek, 23 czerwca 2016

CZEREŚNIE - naturalna słodycz i właściwości zdrowotne


CZEREŚNIE  
naturalna słodycz i właściwości zdrowotne  ...


CZEREŚNIA - zwana też wiśnią ptasią lub trześnią to gatunek rośliny należący do rodziny różowatych.
Rodzime obszary jej występowania to Europa, Azja Zachodnia i Kaukaz.
W Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju, od nizin po podgórze i niższe tereny górskie.
Wiele odmian tej rośliny uprawianych jest jako drzewka owocowe.
Szczególnie upodobały sobie jej owoce szpaki, ze względu na smak, wartości odżywcze, dużą zawartość wody a także naturalną słodycz.

Właściwości odżywcze 

100 g czereśni zawiera :
Kalorie - 61 kcal
Węglowodany - 14,6 g
Białka - 1 g
Tłuszcze -0,3 g
Błonnik - 1,3g
Indeks glikemiczny -  22 





W 80 % składają się z wody, ale pozostałe 20 % to prawdziwe bogactwo witamin i soli mineralnych,. 
Zawierają dużo potasu, który korzystnie wpływa na gospodarkę wodną i usuwa nadmiar soli,   dlatego posiadają dobroczynny wpływ na serce, nerki i stawy.

Duża zawartość witamin z grupy B wspomaga leczenie artretyzmu.

Szczególnie polecane są dla osób cierpiących na opuchnięcia i zniekształcenia stawów.
Najlepiej zjeść maksymalnie 300 - 400g czereśni dziennie, usuwając w ich miejsce ze swojej diety jeden z posiłków.

Duża ilość kwasów owocowych oraz witamin A i C działa oczyszczająco i odtruwająco, poprawiając jednocześnie stan i wygląd skóry.

Należy wiedzieć, że im ciemniejszy kolor czereśni, tym większa zawartość bioflawonoidów, w związku z tym są zaliczane do doskonałych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Czereśnie neutralizując wolne rodniki spowalniają procesy starzenia się skóry.


Czereśnie dostarczają dużo wapnia, żelaza i 
olbrzymie ilości jodu, którego posiadają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich.
Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy odpowiadających m.in. za przemianę materii.



ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Czereśnie są najzdrowsze kiedy spożywamy je w naturalnej postaci - czyli na surowo.
Mogą być jednak wykorzystywane do przecierów, musów czy kompotów, wtedy ich trawienie jest łatwiejsze.
Doskonale nadają się jako słodki dodatek bądź dekoracja do wszelkiego rodzaju ciast.
Fantastycznie smakują w domowych galaretkach i kisielach.
Stosowane są również jako dodatek do sałatek i mięs.


PRZECIWSKAZANIA
Czereśnie są ciężkostrawne. Ale nie wynika to z ich składu, ale z przyzwyczajeń konsumentów. 
Nie potrafimy, ze względu na ich fantastyczny smak oprzeć się pokusie jedzenia ich i zakończyć na 200 - 300 g, bo taka ilość byłaby wskazana. rzucając się na nie i konsumując ich zbyt wiele, nabawiamy się często niestrawności i bólu brzucha.

Czereśnie są bogate w cukry, więc są niewskazane dla cukrzyków oraz osób przebywających na dietach redukcyjnych.


Ja twierdzę że wszystko zależy do dawki. Jeśli ona będzie mała, tylko do dekoracji, degustacji - to nie istnieją żadne przeciwskazania.
Niestety problem jest w nas, że nie potrafimy nad sobą zapanować.
Czasami więc lepiej, nie zaczynać jedzenia potraw niewskazanych, jeśli wiemy że nie poprzestaniemy na kilku sztukach, bo skutki tego mogą być opłakane.

Życzę rozwagi, równowagi umysłowo - cielesnej. :)

I SMACZNEGO :) :) :)



Żródło : Wikipedia, Czereśnie uprawa i właściwości, Zdrowe odżywianie, Zdrowe Żywienie

2 komentarze:

  1. "Wiele odmian tej rośliny uprawianych jest jako drzewo owocowe o wielu odmianach." - masło maślane.
    Starzenie - przez "rz".
    Proszę popracować nad interpunkcją😉

    OdpowiedzUsuń
  2. "Wiele odmian tej rośliny uprawianych jest jako drzewo owocowe o wielu odmianach." - masło maślane.
    Starzenie - przez "rz".
    Proszę popracować nad interpunkcją😉

    OdpowiedzUsuń