środa, 9 października 2019

Co jeść , aby zmniejszyć stres?


            


                  Jakie pożywienie sprzyja zwiększonej odporności na stres?


  • Poziom serotoniny zwiększa spożywanie produktów z pełnego ziarna, np. owsianki, brązowego makaronu i pełnoziarnistego pieczywa.
  • Poziom kortyzolu obniżają pomarańcze oraz artykuły bogate w magnez, na przykład szpinak, łosoś, soja.
  • Stres pomagają także zniwelować produkty obfitujące w potas, takie, jak ziemniaki czy pomidory.
  • Wydzielanie adrenaliny obniżą kwasy omega 3 zawarte w tłustych rybach morskich.
  • W sytuacjach stresowych wspomagają też produkty zawierające witaminy A. C i E oraz flawonoidy – to  przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Witamina E zaś jest zawarta w olejach i orzechach.
  • Warto spożywać jedzenie zawierające witaminy z grupy B – wzmacniają one układ nerwowy. Substancje te znajdziesz w: wieprzowinie, ziemniakach, roślinach strączkowych (fasoli, grochu, bobie, ciecierzycy, soi), mleku i jego przetworach oraz w produktach z pełnego ziarna.
  • Z witamin z grupy B w szczególności istotne znaczenie mają witamina B6 oraz B12. Niedobór witaminy B6 powoduje m.in. przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, zwiększoną podatność na stres, agresję, nadpobudliwość, depresję i inne zaburzenia psychiczne. B6 znajduje się w: mięsie, wątrobie, rybach, szczypiorku, warzywach liściastych, roślinach strączkowych, produktach z pełnego ziarna. Z kolei niedostateczna ilość witaminy B12 może powodować rozkojarzenie i zaburzenia pamięci. 

                                      spróbuj zdrowego przepisu:


                                     Czego należy unikać?


  • Unikaj zjadania słodyczy – cukier prosty szybko podnosi poziom serotoniny, ale równie gwałtownie go obniża. 
  • Ogranicz alkohol,
  • Nie pal papierosów.

                                             Zobacz co powoduje uzależnienie od słodyczy : 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz