Pomidorowe Love! O mniammmm
Okrągłe,soczyste,słodkie i czerwone a nawet zielone!
Kto z nas nie lubi pomidorów?!
W Europie i w Polsce, pomidory są owocem nie do zastąpienia pod wieloma względami.
Pomidor to źródło zdrowia, dla wielu ogrodników i rolników źródło utrzymania, a przede wszystkim źródłem smaku.
W Polsce występuje około ośmiuset odmian pomidora. Dziedzictwo matki natury zachwyca swoją prostotą i daje niezliczone możliwości kulinarne! Najlepsze pomidory to takie, które są miękkie i soczyste. W Europie jak i w Polsce pomidory występują w wielu formach: naturalne soki, passata, pomidorowe mieszanki, pomidory suszone w plastrach, przecier pomidorowy, ketchup itp.
Pomidora nie powinniśmy jeść razem z ogórkiem z uwagi na utratę swoich właściwości prozdrowotnych.
Walory pomidorowe
Likopen-to najcenniejszy składnik, który zawierają pomidory, jest w pestkach pomidora i pod skórką. Potocznie nazywany barwnikiem czerwonym, dostarcza do ludzkiego organizmu przeciwutleniacze -chronią przed chorobami serca jak również przed rakiem. Nawet po obróbce termicznej pomidor nie traci swoich właściwości zdrowotnych.
Pomidor zawiera między innymi witaminę A, witaminę C jak również sód i magnez. Polecamy jest jako naturalne źródło kwasu foliowego oraz kobaltu i jodu. Naturalny antyoksydant wskazany jest wszystkim w dowolnej postaci! Pomidor to samo zdrowie.
Światowa sława pomidora
Krzysztof Kolumb dzięki swojemu geograficznemu odkryciu przywiózł do Europy pomidory. Do XVII wieku pomidory były uznawane za trujący krzew ozdobny. Jednak pod koniec XVI wieku hiszpanie w książce kucharskiej podali pomidory jako główny składnik sosu. Pomidory zagościły na stałe w kuchni świata i ogrodach jako krzew ozdobny i roślina.
Pomidorowe love! Polska czosnek i włoskie pomidory
Sycylijskie płatki czerwonych soczystych pomidorów z odrobiną liścia bazylii oraz płatkami polskiego czosnku to mieszanka, która zagościła na stałe i w polskiej kuchni.
Polska wersja włoskiej mieszanki “bruschetta” stanowi genialny dodatek do wszystkiego co tworzymy w naszej kuchni.
Pomidory z bazylią, smakują na sucho jako dodatek do kanapki, jajka, sera.
Wyśmienicie komponują się z oliwą z oliwek.
Nadają smak i aromat do sałatek oraz past warzywnych i rybnych.
Prosta mieszanka nadaje się również do gołąbków i do zupy pomidorowej.
Wyśmienicie smakuje z kapustą kiszoną i świeżym ogórkiem.
I oczywiście jest super dodatkiem do dań typowo włoskich- pizza,makarony,krem z pomidorów.
Adio pomidore!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz