piątek, 21 maja 2021

Cukinia ze szpinakiem

      PRZEPIS NA CUKINIĘ ZE     
                  SZPINAKIEM 

 
                     Witajcie,
mam dla Was bardzo proste                         postne danie. 

Dopiero co zakończyłam mój kolejny post warzywno- owocowy wg Dr Ewy Dąbrowskiej.  Jak każdy szukałam nowych smaków i wyglądu moich kolejnych postnych dań. Chciało mi się coś ładnego, pysznego i prostego.

Koleżanka poleciła mi to danie , ale zrobiłam je bez pomidorków koktajlowych. 

SKŁADNIKI: 
🥦 1 średnia Cukinia 
🥦 4 ząbki czosnku 
🥦 Łyżeczka soli himalajskiej lub Kłodawskiej
🥦 Garść szpinaku świeżego 


Wszystko dokładnie myjemy .
 CUKINIĘ  kroimy obieraczką na paski , czosnek ścieramy na tarce,  a szpinak w liściach całych. Wszystko dusimy razem na patelni bez tłuszczu na aldente. 

Zobaczcie jak ją to zrobiłam w mojej kuchni : 
Na poście nie zapomnij o aktywności fizycznej 😉 
Życzę Smacznego 😉🥦🍅

Chlebek Pełnoziarnisty - przepis na wyjście z postu



   🍞 Chlebek pełnoziarnisty 


Pełne ziarno po poście to bardzo ważny budulec naszego organizmu, zapewnia nam minerały, kwasy omega działa przeciwpasożytniczo i dostarcza nam białka. 

Dziś jestem już na kolejnym dniu wyjścia z postu i właśnie go upiekłam. Podzielę się z Wami przepisem, być może przypadnie Wam do gustu.

Składniki: 
1 szklanka ziarna słonecznika 
1 szklanka sieminia lnianego
1 szklanka płatków owsianych górskich 
1 szklanka pestek z dyni 
1 szklanka orzechów nerkowca 
( rozgnieść orzechy )
1 łyżeczka soli 
1 białko jajka 
2 szklanki wody 

Wszystkie składniki  mieszamy w misce i dodajemy wodę. Następnie odstawiamy na 2 godziny . 

Po dwóch godzinach przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach 60 minut na termoobiegu. 
Zostawiamy do przestygnięcia i jemy z ulubioną pastą hummus lub innymi dodatkami.

Zobaczcie jak ją to robię na filmie 😊 

Życzę Wam Smacznego 😊 



poniedziałek, 12 kwietnia 2021


 
Polski Czarny Czosnek


Niedługo do masowej produkcji trafi czarny czosnek wytwarzany z polskiej odmiany czosnku „Harnaś”. Obecnie trwają intensywne badania na Politechnice Łódzkiej pod kierunkiem prof. dr. hab. Tomasza Olejnika, których celem jest zrewolucjonizowanie polskiego rynku zdrowej żywności poprzez wprowadzenie dotychczas nieoferowanego wyrobu. Proces produkcyjny, dzięki któremu wytwarzany będzie nowy produkt, stanowi innowację procesową w skali kraju, ale również na świecie, gdyż poprzez zastosowanie autorskiej technologii fermentacji czarny czosnek będzie wytwarzany przy niskich kosztach produkcyjnych.


Co ważniejsze, proces badawczy nad wytwarzaniem czarnego czosnku, który prowadzili naukowcy z Politechniki Łódzkiej, potwierdził prozdrowotne właściwości produktu. Wymienić można korzystny wpływ na:

Układ krążeniowy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi zapobiega zawałom serca i udarom mózgu, wspomaga też krążenie i proces krzepnięcia krwi.

Układ odpornościowy – przez działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne czarny czosnek jest skuteczny w profilaktyce antynowotworowej, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne – przeciwdziała procesom starzenia.

Układ trawienny – przez zapobieganie nowotworom przełyku i zapaleniu błony śluzowej żołądka wykazuje działanie wspomagające pracę wątroby, reguluje poziom cukru, może stanowić źródło wapnia, magnezu, siarki, cynku i żelaza w diecie.

Dodatkowe walory to korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawiera w sobie siarkę, która wchodzi w skład aminokwasów metioniny i cysteiny budujących strukturę włosów.

Z dotychczasowych badań wynika, że czarny czosnek zawiera dużo więcej wartości prozdrowotnych niż czosnek biały. Drugi ciekawy wniosek, do którego doszliśmy w wyniku procesu badawczego, to wyodrębnienie dwóch smaków gotowego wyrobu – jednego bardziej słodkiego a drugiego wytrawnego. W wyniku dotychczasowych prób udało się osiągnąć powtarzalność procesu. Dzięki  uzyskaniu różnorodności smaków wyraźnie rozszerzy się paleta zastosowań czarnego czosnku. A zapotrzebowanie na ten produkt znacząco wzrośnie w kolejnych latach.

Czarny czosnek jest już dostępny na polskim rynku, jednak jest to produkt importowany, pochodzący głownie z Hiszpanii i Chin. W badaniach podjęliśmy się wykonania analizy oferty konkurencyjnej, w wyniku której potwierdziliśmy, że nasz produkt, oparty na czosnku polskiej odmiany „Harnaś”, wykazuje znacznie wyższe właściwości prozdrowotne niż oferowany przez obecnych na naszym rynku dystrybutorów. 

Nowy produkt będzie występował pod marką „dr Czarny Czosnek”. Za jego wdrożenie na rynek będzie odpowiadała firma Harnaś Czarny Czosnek Sp. z o.o., która już odjęła starania w zakresie opatentowania parametrów procesu technologicznego i niebawem przystąpi do rozpoczęcia produkcji.

środa, 9 października 2019

Co jeść , aby zmniejszyć stres?


            


                  Jakie pożywienie sprzyja zwiększonej odporności na stres?


  • Poziom serotoniny zwiększa spożywanie produktów z pełnego ziarna, np. owsianki, brązowego makaronu i pełnoziarnistego pieczywa.
  • Poziom kortyzolu obniżają pomarańcze oraz artykuły bogate w magnez, na przykład szpinak, łosoś, soja.
  • Stres pomagają także zniwelować produkty obfitujące w potas, takie, jak ziemniaki czy pomidory.
  • Wydzielanie adrenaliny obniżą kwasy omega 3 zawarte w tłustych rybach morskich.
  • W sytuacjach stresowych wspomagają też produkty zawierające witaminy A. C i E oraz flawonoidy – to  przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Witamina E zaś jest zawarta w olejach i orzechach.
  • Warto spożywać jedzenie zawierające witaminy z grupy B – wzmacniają one układ nerwowy. Substancje te znajdziesz w: wieprzowinie, ziemniakach, roślinach strączkowych (fasoli, grochu, bobie, ciecierzycy, soi), mleku i jego przetworach oraz w produktach z pełnego ziarna.
  • Z witamin z grupy B w szczególności istotne znaczenie mają witamina B6 oraz B12. Niedobór witaminy B6 powoduje m.in. przedwczesne starzenie się komórek nerwowych, zwiększoną podatność na stres, agresję, nadpobudliwość, depresję i inne zaburzenia psychiczne. B6 znajduje się w: mięsie, wątrobie, rybach, szczypiorku, warzywach liściastych, roślinach strączkowych, produktach z pełnego ziarna. Z kolei niedostateczna ilość witaminy B12 może powodować rozkojarzenie i zaburzenia pamięci. 

                                      spróbuj zdrowego przepisu:


                                     Czego należy unikać?


  • Unikaj zjadania słodyczy – cukier prosty szybko podnosi poziom serotoniny, ale równie gwałtownie go obniża. 
  • Ogranicz alkohol,
  • Nie pal papierosów.

                                             Zobacz co powoduje uzależnienie od słodyczy : 




czwartek, 3 października 2019

Zapper kontra Pasożyty



Zapper , Biorezontor stał się popularny dla 
medycyny alternatywnej, która do walki
o zdrowie człowieka wykorzystuje prąd
elektryczny, a konkretnie przebiegi zmienne
o częstotliwościach od pojedynczych
herców do ponad 1MHz.


 Prądy o różnych
częstotliwościach wykorzystuje się także
w medycynie klasycznej, jednak dzisiejsza
popularność różnych odmian zapperów
związana jest głównie z treścią książki
Kuracja życia, napisanej przez dr Huldę
Clark. 


Z treści tej książki wynika, że pani Doktor
Clark w roku 1988 zaczęła eksperymentować
z przebiegami zmiennymi, najpierw
o częstotliwości 1000Hz, potem o częstotliwościach
coraz wyższych. 

Jak pisze,
stwierdziła występowanie rezonansu.
Dotyczyło to zarówno ciała ludzkiego, jak
też pasożytów, bakterii, wirusów, pleśni,
a nawet toksyn. Wszystkie miały charakterystyczne
częstotliwości rezonansowe.

Uwaga! Prezentowane urządzenie nie jest wyrobem medycznym! Jest to
zasilany z baterii, programowalny generator przebiegów zmiennych o bezpiecznym
napięciu wyjściowym, nieprzekraczającym 16V wartości skutecznej. Generator może
być wykorzystany do sprawdzenia, czy i na ile prawdziwe są opinie o pozytywnym
wpływie zmiennych przebiegów elektrycznych na samopoczucie i zdrowie.
W żadnym wypadku nie należy stosować takiego generatora zamiast, a co najwyżej
jako eksperymentalne wspomaganie terapii medycyny klasycznej
Zapper ma być rozwiązaniem na pasożyty , używam i jest bardzo pomocny.

zapożyczone z sieci...

Mój film :


wtorek, 1 października 2019

Moje Artykuły do Gazet

MOJE ARTYKUŁY DO GAZET 



Witam serdecznie i biegnę do Was z informacją gdzie jeszcze możecie mnie znaleźć.





W roku 2018 napisałam Artykuł do Gazety e!stilo. Jest to gazeta o zdrowiu , a mój Artykuł to :
,, Post wg dr Ewy Dąbrowskiej czyli Operacja bez noża ''. O ile tej gazety już nie dostaniecie, ale próbujcie podsyłam Wam link : https://estilo.com.pl/produkt/magazyn-estilo-12018/?fbclid=IwAR0Gn6-7zwzfF8Gc3HjhIIFKLjTMmVePeZVrmTjtY7j5WJId4CeTbgTB4fo

Wrzucam Wam fotkę tego Artykułu :


Mój kolejny Artykuł to Gazeta Harmonia i widzę , że jeszcze możecie kupić zaległą :



Tutaj tematem są Kroki do zdrowego Życia .

We wcześniejszej dzielę się także doświadczeniem na poście , może pod tym samym linkiem w skepie uda się zakupić tą także bo to jest lipiec/sierpień : 


Życzę miłego czytania:) 


poniedziałek, 30 września 2019

Zwalcz infekcje domowymi sposobami


ZWALCZ INFEKCJĘ W DOMU 




                                                       Bez Antybiotyku ?
                                         Domowymi sposobami czy można ?
                               Oczywiście, że tak , robię to od bardzo dawna !


       Kiedy nadchodzi okres jesienny dbam o to, aby w domu był zawsze czosnek, cebula, tymianek, majeranek, kiszonki , imbir, czarny bez ,a także inne wspomagające moją rodzinę zioła jak mięta, kwiaty czarnego bzu, rumianek, pokrzywa i inne. Oczywiście bardzo ważna przy tym jest także Vit C. 

       JA używam naturalnej w płynie : 


                                                                      Witamina C - kliknij

 Moja teściowa od lat  robi swoje ogórki kiszone, dlatego zawsze mam sok z ogórków kiszonych najzdrowszy i najpewniejszy bo swój. Do litrowego słoika nacieram 10 lub 15 ząbków czosnku i odstawiam na kilka godzin. Powstaje mikstura jako naturalny ,,antybiotyk,, pomaga przy zwalczaniu pasożytów, bakteri i wirusów.  Jeśli jestem mocno przeziębiona piję 3 razy dziennie po kieliszku.





                    Do picia na ciepło zawsze mam tymianek z imbirem przy infekcji , można gotować w garnuszku, a można także go zalać wrzątkiem. w czasie silnej infekcji 3 razy dziennie po szklance piję na ciepło.

Do tymianku oprócz imbiru można dodać miodu i cytryny, chociaż ja nie dodaję.




             Na katar bardzo pomaga soda oczyszczona lub srebro koloidalne zakraplane do nosa. 

Z czosnku robię także miksturę w połączeniu z jogurtem naturalnym i podaję łyżeczką bezpośrednio do buzi starszym dzieciom , czasem muszą to popić . 4 ząbki czasnku zetrzeć i 4 łyżki stołowe jogurtu doadać i ot cała mikstura :) . 

Dodatkowo robię syrop z miodu i cebuli dla młodszych dzieci nadaje się znakomicie. 
Mama także zawsze sok z czarnego bzu , który także podaję w kieliszku.

Zawsze mam u siebie zakwas z buraka ponieważ on nie tylko dba o nasze jelita, doposaża w minerały to jeszcze działa także jak naturalny antybiotyk , a dodatkowo  uodparnia i zwalcza bakterie.






                      Jeżeli chcesz wiedzieć ze szczegółami polecam Ci mój film na youtube.
W nim opowiadam o dodatkowych miksturach, które bardzo pomagają mojej rodzinie na co dzień.






Jeśli nie masz czasu lub twoje dziecko nie chce pić mikstur przygotowanych przez Ciebie polecam to co ja także przetestowałam  :


                                                 Syropek naturalny dla dzieci - kliknij Tu

                                                   Naturalny odpowiednik ziołowy jak antybiotyk - kliknij tu

                                                             
Życzę dużo zdrowia dla Ciebie :)