MALINY -
skuteczne w walce z nadwagą, ale nie tylko ...
Maliny rosną w całej Europie i częściowo w Azji wschodniej.
Należą do jeżyn, do rodziny różowatych. (Rubus L.), ale ze względu na charakterystyczną formę zbioru ( dojrzały owoc łatwo zsuwa się z dna kwiatowego ) określa się je jako maliny.
Owoce malin naturalnie dojrzewają w lipcu i sierpniu,
ale są już w Polsce odmiany które dojrzewają we wrześniu.
Już od dawnych czasów stosowane były jako rośliny lecznicze.
Ich zawartość witamin i minerałów jest doceniana zarówno
przez medycynę naturalną jak i akademicką .
Jakie właściwości odżywcze posiadają maliny ?
100 g malin zawiera :
Kalorie - 29 kcal
Węglowodany - 12 g
Białko - 1,3 g
Tłuszcze - 0,3 g
Błonnik - 6,7 g
Indeks glikemiczny - 25
Dojrzałe na słońcu owoce zawierają mnóstwo substancji odżywczych :
kwasy organiczne,
olejki eteryczne,
pektyny,
cukry,
witaminy (m.in. C, E, z grupy B)
i minerały ( m.in. potas, żelazo, magnez, wapń ).
Liście maliny zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soli mineralne.